Als een baas

Je online en offline leven balanceren

Zoals een hoop ondernemers ben ik altijd op zoek naar de juiste balans tussen mijn online en offline leven. Ja, “online zijn” is onderdeel van mijn werk. Via mijn telefoon en laptop houd ik contact met mijn netwerk, opdrachtgevers en klanten. Maar tegelijkertijd merk ik dat ik ook last kan hebben van het constant bereikbaar zijn én afgeleid worden door alle pushberichten die ik ontvang. Tijd voor een balans tussen mijn online en offline leven.

Multitasken bestaat niet

Eén van de grote problemen van alle pushnotificaties die je door de dag krijgt, is dat ze je afleiden van je werk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen niet kunnen multitasken (Kirschner & De Bruyckere, 2017). Het zit namelijk zo: gedurende de dag ben je zowel met geautomatiseerde als niet-geautomatiseerde processen bezig.

Een geautomatiseerd proces is bijvoorbeeld lopen. Dat kan je, zonder er over na te denken; cognitief vraagt het niets van je. Daarom kun je ook prima lopen en praten tegelijk. Lopen is geautomatiseerd, dus je hebt voldoende cognitieve ruimte om na te denken over wat je wilt zeggen. Totdat, je moet oversteken. Let er maar eens op, de volgende keer dat je in deze situatie komt. Op het moment dat je wil oversteken moeten jouw hersenen namelijk de situatie opnieuw inschatten: ‘komt er iets van rechts of links waar ik op moet letten?’. Omdat je hersenen maar met één proces tegelijk bezig kunnen zijn, zul je waarschijnlijk stoppen met lopen en/of stoppen met praten.

Die pushberichten op je telefoon en laptop doen precies hetzelfde. Ze halen jou uit hetgene waar je mee bezig was en nemen je kostbare cognitieve ruimte in. Het vervelende is, dat het áltijd extra tijd kost om weer terug te gaan naar de taak waar je mee bezig was. Dit wordt ook wel de switching penalty genoemd.

Offline en online momenten managen

Het is dus heel verstandig om bewust bezig te zijn met het managen van je online en offline tijd. Mijn online momenten zijn belangrijk voor mijn werk en business, maar ik probeer wel zo veel mogelijk de afleidingen te beperken. Zo heb ik van een collega geleerd dat het prima mogelijk is om alleen aan het begin van de dag en aan het einde van de dag je mail te checken. Zo voorkom je dat je reactief gaat werken en houd je de controle over je tijd en taken.

Je stille zakenpartner is écht stil

LINK stuurt je nooit pushnotificaties. Met LINK notebook kun je gefocust aan je bedrijf werken tijdens jouw offline momenten. Je checkt je voortgang, je plant je projecten in en je overziet je strategie. Allemaal zonder dat je gestoord wordt. Dit zorgt ervoor dat jij in de lead bent en makkelijker de controle neemt over je bedrijf.

 

Er zijn nog ontelbare tips die jou kunnen helpen bij het managen van je tijd. In deze werkstijlentest leer je waar jij als ondernemer op moet letten. Bekijk de webinar over energiemanagement en ontvang handige tips, freebies en andere tools direct in je inbox.

 

Bron: Kirschner, P.A., & De Bruyckere, P. (2017). The myths of the digital native and the multitasker. Teaching and Teacher Education, 67, 135-142.