Academy

Timemanagement is hot, energiemanagement hotter

Het is natuurlijk logisch dat timemanagement zo populair is. We hebben onze agenda volledig in eigen handen: we beginnen wanneer we willen, werken nog eventjes door om iets af te maken, spreken af wanneer het de ander goed uitkomt en reageren op zondagavond toch nog even op een mailtje wat net binnenkomt en kunnen goed wat meer rust en overzicht in onze tijdverdeling gebruiken!

Ik deed dit zelf ook heel lang. In het begin ging dit heel makkelijk omdat ik nog maar net gestart was. Ik wilde graag aan de slag en pakte elke minuut waar ik aan mijn bedrijf kon werken met beide handen aan. Later werd het toch minder fijn, vooral toen ik twee verschillende bedrijven runde. Ik voelde meer onrust omdat ik geen goed ritme had; geen kaders zoals je die bijvoorbeeld in dienst wel hebt.

Alle ins and outs over timemanagement

Daarom ben ik me vorig jaar opnieuw gaan verdiepen in timemanagement. Tijdens mijn studie Art, Communication & Design heb ik hier al veel over geleerd, want ook daar zagen ze onder de studenten al veel overspannen designers die hun zelfvertrouwen verloren omdat ze niet meer wisten wat boven of onder was. En dus leerden ze ons alle ins and outs over timemanagement.

Dat er verschillende werkstijlen zijn was de grootste eye opener voor mij. Zodra je weet onder welke werkstijlen jij valt zal er heel veel op z’n plek vallen met betrekking tot het gedrag wat je zo moeilijk vindt om te veranderen! Zo ontdekte ik dat ik een Perfectionist en een Sprinkhaan ben. En wat bleek? Die werkstijlen zijn bijna niet te mixen! De perfectionist (die we allemaal zo goed kennen) gaat voor kwaliteit en wil tot in het kleinste detail alle taken foutloos uitvoeren. De sprinkhaan werkt daarentegen van de hak op de tak, is snel afgeleid, werkt zonder planning en laat zich graag storen! Nu zul je wel denken: Hoe dan?! Dat kan toch niet!

Hoe dan?! Dat kan toch niet!

Nou, ik kan je verzekeren, dat denk ik af en toe nog steeds hahah! Maar dankzij timemanagement heb ik een manier ontdekt die voor mij werkt. Een manier die me ruimte geeft om afgeleid te worden en daarvan kan genieten, maar waardoor ik wel altijd kwaliteit aflever en me ook netjes aan deadlines kan houden.

Timemanagement vs. energiemanagement

Ik geloof dat het belangrijkste is wat je moet beseffen als het over timemanagement gaat, dat je het beter kunt bekijken als energiemanagement. Zodra je weet wanneer je de meeste energie hebt, en wanneer de minste; waar je de meeste energie van krijgt en wat het meeste van je vreet, dan kun je je tijd goed inplannen. Daarom noemen wij het ook energiemanagement. Het gaat niet om hoeveel uren er in een dag zitten, maar om wanneer je welk werk het beste kunt uitvoeren. Vragen als:

  • Hoe bepaal je je prioriteiten?
  • Hoe hou je je geest en lichaam fris?
  • Wanneer besteed je iets uit?
  • Hoe ga je om met wachttijd (wachten totdat iemand iets voor jou heeft uitgevoerd)?
  • Wanneer zet je iets in je agenda en wanneer in je to-do lijst?
  • Hoe ga je om met “buffertijd”?

worden in onze e-learning Energiemanagement beantwoord.

Wanneer je de e-learning hebt gevolgd, en je kennis blijft inzetten middels je notebook zul je merken dat je meer tijd over hebt in je dag. En dan kun je natuurlijk bepalen wat je daarmee wil doen! Ga je meer werk verzetten? Of ga je juist ontspannen door voortaan écht lunchpauze te nemen in plaats van een bammetje naast je laptop?

Maar voordat dat zover is, kun je daar nu natuurlijk al lekker over (dag)dromen. Het is namelijk altijd fijn om een mooi concreet doel te hebben om naar te streven. Zélfs als het gaat om energiemanagement!

Waar droom jij van?

Er zijn nog ontelbare tips die jou kunnen helpen bij het managen van je tijd. In deze werkstijlentest leer je waar jij als ondernemer op moet letten. Bekijk de webinar over energiemanagement en ontvang handige tips, freebies en andere tools direct in je inbox.