Academy

Uitgelegd: Welke werkstijlen heb jij? Van perfectionist tot dromer

Ieder van ons heeft een aantal eigenschappen die zich vertalen naar zijn of haar manier van werken. Dat noemen we ook wel een werkstijl. Zoals met alles heeft een werkstijl zowel een hoop positieve kanten als een aantal uitdagingen. Hieronder onderscheiden we acht verschillende werkstijlen. Welke herken jij?

 

De Sprinkhaan

De Sprinkhaan springt – zoals de naam al doet vermoeden – van hot naar her. Deze energieke verschijning is vaak met meerdere activiteiten tegelijkertijd bezig. Heb je even ergens hulp bij nodig? De Sprinkhaan staat binnen no-time voor je klaar en laat ook nog eens zijn eigen werk liggen. Want van even wat afwisseling wordt de Sprinkhaan erg blij.

De Perfectionist

Als je met de Perfectionist werkt, weet je dat je kwaliteit kunt verwachten. De Perfectionist laat namelijk niets de deur uitgaan voordat het voldoet aan zijn minimum eisen. En die, liggen behoorlijk hoog! Wel vindt de perfectionist het lastig om te bepalen wanneer ‘goed’, goed genoeg is.

De Ongeduldige

Voor de Ongeduldige kan het niet snel genoeg gaan. “Gewoon doen”, hoor je de Ongeduldige al snel roepen. Actie! Hoewel hij snel actie onderneemt en van het aanpakken is, vergeet de Ongeduldige vaak om zijn keuzes en beslissingen goed te overdenken.

De Besluiteloze

De Besluiteloze heeft een enorme verzameling aan kennis. Hij heeft alle informatie om goede beslissingen te maken, maar… dat doet hij niet. De Besluiteloze vindt het namelijk ongelooflijk lastig om knopen door te hakken. Op keuzemomenten slaat bij hem de twijfel toe en daar kan hij niet makkelijk uitkomen.

De Uitsteller

“Waarom nu, als het ook later kan?” lijkt wel eens het motto van de Uitsteller te zijn. Áls iets later gedaan kan worden, dan gebeurt dat ook bij de Uitsteller. Om dan vervolgens op het laatste moment in een soort hyperfocus aan het werk te gaan. Dat vindt de Uitsteller ook het fijnste werken: onder een hoge tijdsdruk.

De Ongeorganiseerde

Niets kan ontstaan zonder chaos, dat weet de Ongeorganiseerde. Zijn creatieve geest voelt zich daarin helemaal thuis. Oké, soms is het wat onhandig dat niet altijd alles goed gestructureerd is. Maar, hij redt het meestal wel op zijn geheugen. Vaak is het lastiger voor de omgeving dan voor hemzelf.

De Dromer

Deze creatieve geest kan allerlei nieuwe dingen bedenken. Aan ideeën geen gebrek, maar in de uitvoering wordt het lastiger. De Dromer houdt zich erg bezig met het toekomstbeeld, maar schiet vaak tekort als het gaat om het hier en nu. Voor hem is het namelijk lastig om gefocust te blijven op de activiteit waar hij nu mee bezig is.

De Denker

Wat een denkkracht heeft de Denker! Als je ergens hulp bij nodig hebt, bijvoorbeeld bij het maken van plannen, dan ben je bij de Denker precies aan het juiste adres. Hij weet je zo te vertellen welke stappen je moet doorlopen om bij je doel te komen. Voor hemzelf is het echter lastig om dit ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

 

Nu je weet welke werkstijlen er zijn heb je vast al enig idee welke stijl(en) dominant zal zijn bij jou. Wil je het zeker weten en leren wat dat voor jou betekent? Doe de werkstijlentest nu leer je waar jij als ondernemer op moet letten. Bekijk de webinar over energiemanagement en ontvang handige tips, freebies en andere tools direct in je inbox.
Welke werkstijlen staan bij jou het meest op de voorgrond en welke eigenschappen horen daarbij?