Als een baas

Werken met een opdrachtgever; wat je moet beseffen

Als ik terugblik op mijn omgang met opdrachtgevers, zie ik dat ik me enorm heb ontwikkeld. Wellicht herken je het. Op het begin van mijn carrière als ondernemer, zag ik mijn opdrachtgevers vaak als een soort baas. Zij wilden iets, en als een ‘brave werknemer’ ging ik daar mee aan de slag. Dat heeft een tijdje geduurd, totdat ik iets belangrijks besefte.

 

Ik ben niet gaan ondernemen, om alsnog voor een soort baas te werken

 

Hoewel je in loondienst soms ‘gewoon’ opdrachten moet uitvoeren die je gevraagd worden, heb je als je voor jezelf werkt de luxe om een andere positie aan te nemen. Eén van de belangrijkste dingen die ik dan ook heb geleerd de afgelopen jaren, is dat ik echt bewust moet stilstaan bij de relatie die ik heb met mijn opdrachtgevers.

Jij en je opdrachtgever zijn gelijkwaardig

Mijn persoonlijke kwaliteiten zijn juist hetgene waarom opdrachtgevers graag met me samenwerken. Daar zeg ik het eigenlijk al: samenwerken. Wanneer je automatisch uitvoert wat de opdrachtgever wil, onthoud je hen eigenlijk de kans op een hogere kwaliteit. Jij hebt namelijk waarde toe te voegen. Op het begin voelt het misschien een beetje onwennig, maar de relatie met je opdrachtgever zou een gelijkwaardige moeten zijn.

Gelijk zijn versus gelijkwaardig zijn

Er is een belangrijk verschil tussen gelijk zijn en gelijkwaardig zijn. Je opdrachtgever is niet gelijk aan je. Hij of zij heeft een andere rol of functie. Gelukkig maar. Bij de functie van de opdrachtgever horen verantwoordelijkheden en taken die jij niet hebt. Andersom heb jij als opdrachtnemer ook verantwoordelijkheden en taken die de opdrachtgever weer niet heeft. Het is dus een gelijkwaardig partnerschap waarin iedereen zijn eigen rol vervult.

Doordat je een gelijkwaardig partnerschap aan gaat, kun je veel waardevoller zijn voor je opdrachtgever zijn. En daar, wordt je allebei beter van 😉

Zorg dat je opdrachtgever telkens bij je terugkomt

Je leest het al; het werken met een opdrachtgever vraagt om best veel skills. Om je daar mee te helpen schreef ik het ebook ‘Werken met een opdrachtgever’. Deel 1 kun je nu downloaden. Je leest – en leert – daarin precies wat je wil weten over je opdrachtgever en hoe je het beste met hem of haar om kunt gaan.

 

Andere tools

Eén van de manieren om die gelijkwaardigheid te creëren is door je opdrachtgever goed kritisch te bevragen over de opdracht die je aanneemt. Daarom hebben we een tool ontwikkeld met kritische vragen die je aan jouw opdrachtgever kunt stellen. Download hem hier. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe waardevolle content die we ontwikkelen? Schrijf je dan in voor ons Journal in je inbox.